Font Història Condicions de treball a una colònia fabril


Condicions de treball a una colònia fabril

Demo Image

És una font secundària, no contemporània als fets, consistent en un text de caràcter públic i econòmic-social. Escrit per Miquel Izard, “El segle XIX, Burgesos i proletaris” a Barcelona, l’any 1978. Tracta sobre les condicions laborals dels treballadors a les fàbriques tèxtils i el context econòmic a les fàbriques, un cercle de diners els quals sempre acabaven en mans del fabricant.

La font es situa a la Restauració borbònica (1875-1931), durant la primera etapa (1875-1898), possiblement durant la regència de Maria Cristina. (La font menciona solament el segle XIX, sense concretar del tot)

Izard ens exposa la situació tan precària dels treballadors de les fàbriques tèxtils al segle XIX, on els treballadors vivien amuntegats en habitacions úniques i tenien moltes restriccions culturals i econòmiques. El treballadors havien de comprar a la tenda de la colònia i sols podien llegir diaris pre-establerts pels propietaris de les fàbriques. La economia a les fàbriques tèxtils era un cercle econòmic que al final només tenia un únic beneficiari, el propietari de la colònia. Això succeïa perquè el amo de totes les tendes era l’amo que també pagava als treballadors. Així el propietari de tot aquest sistema sempre recuperava els diners.