Explica l'oposició i com va acabar el règim de Primo Rivera


Explica l'oposició i com va acabar el règim de Primo Rivera

Les forces d’oposició al règim eren,

Els republicans, que van fer una campanya de desprestigi del règim amb l’ajuda de Lerroux o Manuel Azaña.

Alguns sectors de l’exèrcit, que van arribar a intentar fer un cop d’Estat, anomenat la Sanjuanada al 1926, fallida.

Els intel·lectuals i estudiants de les universitats, que van denunciar la censura estricta de la premsa i la falta de llibertat d’expressió. Molts d'aquests van haver de exiliar-se com Blasco Ibáñez, i alguns van ser desterrats com Unamuno.

Els sectors catalanistes es van unir a l’oposició per la forta repressió de la dictadura amb el catalanisme.

Els obrers també van ser una forta oposició perquè el sistema no estava ven regulat, i sempre afavoreix a la classe burgesa, cosa que va incrementar el descontent per part dels sindicats, tots prohibits i reprimits, a lluitar en contra del règim de Primo de Rivera.

PSOE també es va posicionar en contra del règim, i es va posar en contacte amb els grups republicans per trobar solucions.

Quan les circumstàncies internacionals van canviar i el crack del 29 va precipitar la crisi econòmica internacional els problemes del règim van sorgir. Entre aquests destaquen;

L’oposició dels intel·lectuals a una dictadura autoritaria, els conflictes amb els estudiants universitaris, els problemes econòmics acumulats com la crisi de la pesseta, augment del deute públic per tota la infraestructura creada i la mala situació del moviment obrer, la manca de suport dins l’exèrcit a Primo de Rivera per adjudicar-se una dictadura de temps indefinit, les queixes de la burgesia i dels grans financers per la mala praxis econòmica.

Degut a tots aquests problemes, Primo de Rivera va haver de renunciar com a dictador i, amb la seva caiguda, deixava la Monarquia en un carreró sense sortida. Espanya havia canviat i ja no era possible retornar al sistema bipartidista de 1876. I les noves forces polítiques, majoritàriament democràtiques, ja no donaven suport a un rei que havia defensat la Dictadura, això va provocar el pensament una Segona República.