És una font secundària, no contemporània als fets, de caràcter públic i polític-social. Tracta sobre l’ordre de transformació de noms de carrers i cartells de Barcelona del català al castellà efectuada pel gobernador civil Mateo Torres Bestard l’any 1939. L’autor de la font és Josep Benet, a la publicació “Catalunya sota el règim franquista:Informe sobre la persecució de la llengua i la cultura de Catalunya pel règim del General Franco”, Barcelona: Blume, 1979.
La font es situa al franquisme (1939-1975), a la primera etapa, la posguerra (1939-1959), quan Franco va prohibir la utilització del català a Catalunya i el va substituir tot pel castellà, incloent-hi els noms de carrers i rètols.
El gobernador civil de Barcelona, Mateo Torres, dona l’ordre de canviar tots els noms de carrers, rètols o cartells escrits en català, i tornar-los a escriure en castellà. Aquest fet va formar part de la castellanització portada pel règim de Franco, ja que ell volia eliminar tota forma de separatisme o sentiment no afí al espanyol, per aquesta raó va prohibir la utilització de llengües com el català o el basc en l’àmbit públic.
L’ordre s’ha de complir dintre d’un plaç també mencionat a l’ordre, al mes de maig. El canvi de noms de carrers el portarà i gestionarà l’alcalde del municipi.